Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

DİPLOMAT İNÖNÜ LOZAN'DA

 

Bugün 24 Temmuz:

Kanlı bir zaferin, Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusunun, emperyalist camiaya boyun eğdirilerek onaylatılmasının yıldönümü!

Gerek Ön Asya'da tarihin akışını değiştiren mucizevî İstiklâl Savaşını yapan, gerekse Tarım Dönemi'nde patinaj yaparak Endüstri Devrimi'ni ıskalayan Feodal bir Din İmparatorluğu'nu görülmemiş bir hızla, Ulusal ve Laik bir Cumhuriyet'e dönüştüren Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün:

Amasya Tamimi ile ilan ettiği Cumhuriyet Rejiminin meşruiyetini bütün dünyaya kabul ettirdiği Lozan Antlaşması'nın yıldönümü!

* * *

Lozan hakkında çok kitap vardır:

Anıt kitap, ikinci baskısı Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılan Lozan Barış Konferansı/Tutanaklar-Belgeler (8 cilt, İstanbul 1993) adlı, değerli ve sevgili hocam Prof. Seha L. Meray tarafından Türkçeye kazandırılmış olan eserdir.

Bir başka önemli çalışma da, konferanstaki Türk heyetinde yer alanAli Naci Karacan'ın, son baskısı İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2014 yılında yapılmış olan kitabıdır.

Lozan konusundaki son önemli kitap Alev Coşkun tarafından yazılan 1922-1923, Diplomat İnönü, LOZAN, adlı çalışmadır. (Kırmızı Kedi Yayınevi, İstanbul, 2019)

Lozan hakkındaki bu eser, kendisinden önceki bütün öteki kitaplarından çok daha farklı bir perspektifle yazılmıştır:

Lozan'la ilgili bütün kitapları, belgeleri inceleyen ve yorumlayan Alev Coşkun, bu kitabı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir yanıt olarak da kaleme aldığını belirtiyor...

Erdoğan 'ın bir konuşmasında "Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturdular", "Biz daha Cumhuriyetin kuruluşunun biraz öncesinde yaklaşık 3 milyon kilometrekarelik topraklara sahiptik. Lozan'da işte o 3 milyon kilometrekareden bir yerler yine tırtıklandı, maalesef 780 bin kilometrekareye kaldık" dediğini, sonra da "Lozan'da güncellemeye ihtiyaç var" diye yorum yaptığını anımsatıyor...

Lozan'a yönelik olarak AKP çevrelerinin ve yandaş yazarların yaptıkları, "Lozan'da en büyük ihanet halifeliğin kaldırılmasıdır" "Lozan'da Türk milletine 100 yıllık bir süre verildi", "100. yıl olan 2023'te Lozan Antlaşması'nın gizli maddeleri ortaya çıkacaktır" gibi tarihsel gerçeklere aykırı olan saçma sapan eleştirileri vurguladıktan sonra, "Tartışmayı açan ve bu korkunç iddiaları ortaya atan sıradan bir kişi değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'ydı" diye vurguluyordu.

Bu iddialara karşı, CHP'nin de, aydınların da, üniversite öğretim üyelerinin de yeterli yanıt veremediğini, Antlaşmayı imzalayan vatansever milletvekillerine sahip çıkamadıklarını belirterek:

"Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı düzeyinde öne sürülen bu 'saçma sapan' iddialar yanıtlanmalıydı" diyor.

* * *

Alev Coşkun'un kitabı, sadece Lozan'ı doğuran koşulların irdelenmesi ve antlaşmanın tarihsel bir perspektif içinde değerlendirilmesi bakımından değil, güncel tartışmalara tuttuğu ışık, tarihi saptırmak isteyen abuk sabuk iddialara verdiği yanıtlar açısından da bütün öteki Lozan kitaplarından çok farklı ve önemli bir çalışmadır.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional