Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

BU KOŞULLARLA GÜVENLİ SEÇİM???
 

Anayasa Mahkemesi eski Genel Sekreteri ve raportörü Bülent Serim'in, odatv'de 9 Şubat 2014'te, "Adil bir seçim nasıl olur" başlığıyla yayınladığı incelemeden alıntılara, SEÇSİS, UYAP, Baraj ve Af konularıyla devam ediyorum. (Siyahlar benim. E.K.)

* * *

SEÇSİS ve UYAP.

...SEÇSİS'in alt yapısı olmadığından, UYAP'ın (Ulusal Yargı Ağı Projesi) alt yapısı kullanılarak veri gönderimi sağlanmaktadır. Yani seçim sistemi, seçmen kütüğünde yapıldığı gibi, siyasal iktidarın, Adalet Bakanlığı'nın iyi niyetine terk edilmiş bulunmaktadır.

Bu sistemde, ilçelerden yapılan veri girişlerinin, donanıma müdahale edilerek, eklenecek bir korsan yazılım ile merkezi bilgisayara farklı biçimde iletilmesi olanağı vardır ve bu durum uzmanlar yanında üretici firma tarafından da kabul edilmektedir...

Böyle olduğu içindir ki, Almanya ve Yunanistan bu sistemden vazgeçmiştir.

...Bilgisayar destekli seçim sisteminden vazgeçilmelidir. Bu yapılmayacaksa, en azından sandıktan çıkan sonuçların tam olarak yansıtıldığına güvenilmesi için, seçim sonuçlarının, sandık tutanaklarından ilçe ve il toplamlarına ulaşabilmeyi olanaklı kılacak ayrıntıda yayımlanması gerekmektedir.

* * *

Baraj, temsilde adaletsizlik:

Seçim sisteminde yer alan % 10 Türkiye barajı yüzünden... 2002 genel seçimlerinde geçerli oyların % 34.43'ünü, toplam seçmenin % 25'inin oyunu alan AKP, Meclis'te 363 sandalyeyle % 66 temsil olanağına kavuşmuştur. Denklem akıllara ziyan biçimde şöyle oluşmaktadır: % 25 = % 66. Bu denklemi çözebilene aşk olsun!

% 10 barajına takılıp Meclis'te temsil edilmeyen oy toplamı 14,5 milyondur.

...Unutulmamalıdır ki % 10 barajı, yurttaşların Anayasa'dan kaynaklanan "seçme" hakkını da ellerinden almaktadır.

* * *

Seçim suçlarına af, suç işlenmesinin de yolunu açıyor.

...4 Temmuz 2012 gününde kabul edilen yasayla... 2010 referandumunda ve 2011 genel seçimlerinde seçim suçu işleyen tüm suçlular affedilmiştir.

Bu ilerisi için olumsuz, ama seçimlerin ne kadar demokratik (!) olduğunu göstermesi yönünden önemli bir göstergedir.

* * *

Bülent Serim, iki gündür özetlediğim incelemesinde, bugüne ışık tutmuş ve gelecekte neler yapılması gerektiğini belirlemiştir. Okunmalı ve saklanmalıdır.

Not: "Sandık başındayız" adlı bir gönüllü grup, seçim güvenliği için çalışıyormuş. Adresleri: "sandikbasindayiz.org", Twitter "@Sandikbasindayz".


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional