Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

YİNE ATATÜRK'ÜN SÖZLERİ
 

Atatürk'ün Yirminci Yüzyıl'da aya gidişle ilgili sözleri tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Yılmaz Büyükerşen'in adeta yeniden yarattığı Eskişehir'i gezdiğim sırada, Sabancı, Büyükşehir Belediyesi Uzay Evi'nde, insanoğlunun 2000 yılından önce aya gideceğini öngören Atatürk'ün sözlerini okuyunca, konuyu buraya taşıdım.

Bu sözler gerek ifade gerekse öngörü açısından biraz fazla güncel olduğu için gerçek olup olmadıklarını sorguladım. (6.12.2012 tarihli yazı.)

Dr. Jale Nur Süllü, bu sözleri Stuart Kline'ın Dönence Yayınevi tarafından basılmış, "A Chronicle of Turkish Aviation; Türk Havacılık Kronolojisi" adını taşıyan kitabından aldıklarını belirtti.

Yazım üzerine, "Atatürk'ün Bütün Eserleri Redaktörü" olan Kurtuluş Güran'dan, bu sözlerin sonradan uydurulduğunu iddia eden bir mektup aldım ve yayınladım; (9.12.2012 tarihli yazı.)

Bu yazım üzerine birkaç mektup daha aldım.

Mektuplardan birinde, yukardaki kitabın yazarı Stuart Kline, o sözleri Anıtkabir'de ve Cumhuriyet gazetesi arşivinde yaptığı çalışmalarda gördüğünü, ayrıca kaynak olarak Eriş Ülger'i de kullandığını belirtiyordu.

Derken Eskişehir'den Kline'nın kitabı geldi:

Benim uzay evinde gördüğüm yazı arka kapakta ve kitabın içinde 30. sayfada yer alıyordu.

Birkaç gün sonra da büyük yazar, değerli sanatçı, sevgili dost Turgut Özakman'dan bu konuda bir mektup aldım ve onu da yayınladım. (Bakınız 8. 1. 2013 tarihli yazı.)

Meraklısı bunlara benim internet sitemden de ulaşabilir.)

Özakman aya gitme meselesinin Gökçen'in anılarında yer aldığını ama Eskişehir'de söylendiği hakkında bir açıklama olmadığını belirtiyordu.

Bu yazı yayınladıktan sonra Kline'nın mektubunda ilk kaynak olarak adı geçen Eriş Ülger'den de bir mektup geldi.

Ülger bana daha önce de bir mektup yolladığını belirtiyordu ama bana öyle bir ileti gelmemişti.

Mektubun konuyla ilgili bölümleri şöyle:

"...Bana sevgili Sabiha Gökçen Hanım dan ve Salih Bozok'un oğlu Cemil Salih Bozok'tan binlerce eski Türkçe belge ve bilgi kaldı...

...8 Ocak 2013 tarihli yazınızda da ifade ettiğiniz gibi Sayın Turgut Özakman'nın konu ile ilgili açıklamaları bir birini yanıltan değil aksine tamamlayan ifadeler.

Nitekim: 'Bundan sonra insanlığın hizmetine girecek en büyük gelişmeler havacılık alanında olacaktır. Hatta gün gelecek insanoğlu uzaya gidecek, başka dünyalara gidecek. Ay'ı ve benzeri gezeğenleri bile fethedecektir.

İşte bu çağdaş savaşlar da göklerde üstün olan uluslar tarafından kazanılacaktır.'

Her ne kadar benim elimdeki belge Yüce Atatürk'ün ifade tarzına daha uygunsa da söylenenler bendeki belgedekinden farklı şeyler değil ki, sizin tabirinizle uyduruk olsun..."

Eriş'in mektubu, daha sonra ikinci yazımda yayınladığım mektupta geçen ama benim kullanmadığım "uydurma" sözcüğü üzerinden, bana yaptığı sitemlerle sürüyor.

Bence sitem edeceğine, bu konuda elindeki belgelerin fotokopilerini yayınlasa daha iyi olur, hepimiz öğrenir ve aydınlanırız.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional