Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

"HER ŞEY NORMAL"
 

4 Ağustos 2010 tarihli Cumhuriyet'in birinci sayfadaki ilk haberin en üstten verilen manşeti bir süredir bu sütunda anlatmaya çalıştığım Türkiye'deki "Olağan durumu" çok çok iyi özetliyordu.

Yazıişlerindeki arkadaşlar harika bir gazetecilik anlayışıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, içinde yaşadığımız olağanüstü bunalım günleri hakkındaki yorumunu manşete taşımışlardı.

Üst manşette nispeten küçük puntoyla ve küçük harflerle o günkü YAŞ toplantısı haberinin özeti verilmişti:

"Davaların ve soruşturmaların gölgesinde yapılan YAŞ'ta kriz yaşandı"

Hemen onun altında büyük puntolarla atılan manşet, tırnak içinde Cumhurbaşkanı'nın yorumunu yansıtıyordu:

"GÜL'ÜN YORUMU 'HER ŞEY NORMAL' "

Manşetin altındaki sol sütunda yer alan haber spotu şöyleydi:

"CHP'DEN YAŞ UYARISI
'Siyaset karışmasın'

Kılıçdaroğlu, YAŞ toplantıları sürerken Orgeneral Hasan Iğsız'ın ifadeye çağrılmasını 'anlamlı' bulduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, 'Askerlerin terfilerinde ve emeklilik sistemlerinde teamülleri var. Kurumları kurum yapan da budur. Siyasetin çok fazla burnunu sokmaması gerekiyor' dedi."

Manşetin altında sağ sütundaki spot da şöyleydi:

"Başbuğ direndi iddiası Hükümetin, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın atanmasına karşı çıkmasına Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un direndiği belirtildi. Krizi aşmak için Başbuğ, Erdoğan ve Gül arasında üçlü zirve gerçekleştirildi. Gül "Son bir değerlendirmemizi yaptık. Her şey gayet normal" diye konuştu.

Yemekte gergin yüzler Üçlü zirvenin ardından Adalet ve Milli Savunma bakanları, Erdoğan'la arka arkaya toplantılar yaptı. Olağanüstü durum ve gerginlik, Gül'ün şûra üyelerine verdiği yemekte askerlerin yüzüne yansıdı. Yaşanan belirsizlik bugün açıklanması beklenen YAŞ kararlarıyla netleşecek."

* * *

Şimdi çok kısaca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün YAŞ süreci için "Her şey normal" dediği günlerde Türkiye'de olup bitenleri kısaca anımsayalım:

-YAŞ toplantısına dokuz gün kala, 28'i görev başında bulunan amiral ve general olmak üzere 102 subay için tutuklama kararı çıkarıldı.

-YAŞ toplantısı başladıktan sonra, Kara Kuvvetleri Komutanlığı sırası gelmiş olan Orgeneral Hasan Iğsız için de şüpheli sıfatıyla celp çıkarıldı.

-YAŞ toplantısı sırasında Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Adalet Bakanı arasında, ikili, üçlü sürpriz toplantılar yapıldı.

-YAŞ toplantısı bitti, Genelkurmay Başkanlığı'na ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına atama yapılamadı.

-Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Orgeneral Atilla Işık, emekliliğini istedi.

-YAŞ toplantısı devam ederken, Emekli Koramiral Atilla Kıyat, 1993-1997'deki faili meçhullerin 'devlet politikası' olduğunu ileri sürdü.

-YAŞ toplantısından bir gün önce Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir Kürtler için özerklik istedi, bu isteği Barış ve Demokrasi Partisi yöneticileri tarafından desteklendi ve birkaç gün sonra kendisi tarafından tekrarlandı.

-Terörist saldırılar sürerken, Hatay'da dört polisin şehit edilmesi üzerine kentte karışıklık çıktı.

-İnegöl'de Türkler ve Kürtler arasında çatışma çıktı.

-"Ergenekon Savcısı", Deniz Baykal için soruşturma açıldığını bildirdi.

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, milletvekilleri hakkında "Ergenekon Savcısının" soruşturma açma yetkisinin olmadığını belirtti.

-Orduda PKK'ya yardım eden subayların bulunduğu iddiaları ve komuta kademesi için imzasız ihbar mektupları yine manşetlerdeydi.

-Başbakan referandum için "Evet" oyu isterken CHP'yi, MHP'yi, BDP'yi, YARSAV'ı, bir kısım medyayı ve PKK'yı aynı kaba koyarak hepsini birden "şer ittifakı" diye niteledi.

-YAŞ toplantısının hemen ertesinde BDP milletvekili Sırrı Sakık "Kürtlerin can ve mal güvenliği yoksa Başbakan'ın da yoktur. Arkasında ordu bulunan Genelkurmay Başkanı'nın da yoktur. Bu bir tehdit değil, tespittir" dedi.

-Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından Ali Yüksel'in üç eşli olduğu ortaya çıktı; Yüksel, Fehmi Çalmuk'un "Merak Edilen Kızlar" adlı kitabında "Niyetim dörde kadar gitmek" dedi.

-Bu satırların yazıldığı anda ülkenin çeşitli yerlerinden şehit cenazeleri haberleri gelmeye devam ediyordu.

* * *

Sevgili okurlarım, Türkiye'deki "Normal Durumun" listesini başka çarpıcı örneklerle, her biri başlı başına bir kriz nedeni olan olaylarla uzatmak olanaklı...

Ama sanıyorum "Normal Durumun" ne olduğu hakkında bir fikir vermek için yukardakiler yeterli.

Bence Cumhuriyet'in 4 Ağustos tarihli nüshası bir koleksiyon parçası olarak saklanmalıdır.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 30 Eylül 2024

Valid HTML 4.01 Transitional