Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

BİR CERRAHIN CERRAHİSİNİ ÖLDÜRMENİN BEDELİ...
 

Önce dünkü Cumhuriyet'te çıkan Alican Uludağ'ın haberinden olayı anımsayalım:

Ergenekon soruşturması kapsamında 17 Nisan 2009'da tutuklanan Mehmet Haberal, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban; İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Nurettin Ak, İdris Aslan ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimleri Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak hakkında Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde tazminat davası açmıştı.

Haberal, 9 hâkimden "Rahatsızlığı nedeniyle ölüm riski taşıdığı, delilleri karartma ve kaçma şüphesi olmadığı halde" tahliye taleplerini reddettikleri gerekçesiyle, 20'şer bin TL tazminat talep etmişti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de Haberal'ın "tutukluluk halinin devamına" ilişkin verilen kararların CMK'ye aykırı olduğunu kaydetmiş ve hâkimlerin her birinin Haberal'a 1500 TL manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

Bunun üzerine, hâkimler karara itiraz etmiş ve dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun önüne gelmişti.

Kurul Prof. Haberal'ın açtığı tazminat davasında tahliye taleplerini reddeden 9 hâkimin tazminat ödemesine ilişkin kararı onadı ve böylece bir içtihat oluşturdu.

* * *

Hukukçular bu kararı nasıl yorumladı:

YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, kararın hukukun üstünlüğünün işler kılınması ve insan haklarının korunması yönünden çok önemli bir adım olduğunu kaydetti...

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, CMK'ye göre tutuklamaların kuvvetli suç şüphesi, kaçma, delilleri yok etme ve değiştirilmesini önlemek için verilebileceğini vurgulayarak kararın Ergenekon sürecinde tutuklanan diğer üniversite rektörleri ve gazeteciler açısından da emsal niteliği taşıyacağını dile getirdi...

İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Bahri Öztürk, "Tutuklamayla ilgili böyle bir karar verilmesi yargıçların tutuklama ve yakalama konusunda biraz daha dikkatli karar vermesi sonucunu ortaya çıkarıyor" görüşünü kaydetti.

* * *

Peki, dünyaca ünlü cerrah Münci Kalayoğlu, Mehmet Haberal için ne demişti (Cumhuriyet Gazetesi, Aydınlanma, 13 Haziran 2010):

"...Bir cerrah kolayca yetişmiyor...

Ve hele iyi cerrah çok çok zor.

Belki Muhammed Ali dünya şampiyonu olduktan on sene sonra tekrar boksa başlayabilir ve tekrar şampiyon olabilir. Micheal Jordan Chicago Bulls'un NBA şampiyonluğundan 5 sene sonra tekrar basketbola başlayabilir ve tekrar şampiyon olabilir...

Ama iyi bir cerrahı, hem de çok çok iyisini, bir sene bir odaya kapatırsanız, ameliyathaneden uzak bırakırsanız, ona ancak rüyalarında ameliyat yapabilme şansını bırakırsanız, o cerrah hiç bir zaman geri gelemez. Belki fizik olarak ölmez ama cerrahisi ölür.

Yazık olur...

Ben iyi cerrahı tanırım. Benim için onların ameliyatlarını seyretmek Bethoven'in 5'inci senfonisini dinlemek kadar veya Leonardo Da Vincinin 'la Jaconde'unu seyrettiğim zaman aldığım zevk kadar bana zevk verir.

Ben Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı 1967 yılından beri tanırım. Birlikte bir çok ameliyata girdik.

Mehmet Haberal iyi hem de çok iyi cerrahtır.

Hacettepe'de ve Başkent Hastanesinde beraberce bir çok hastanın hayatını kurtarmak için uğraş verdik. Asla şüphem yok, o çok iyi cerrah.

Anayasaya göre idam cezası, yani öldürmek yasak.

İyi bir cerrahın cerrahisini öldürürseniz geriye ne kalır ki?.."

* * *

Biliyoruz ki hiçbir parasal tazminat, dört duvar arasında geçirilen tutukluluk günlerinin bedeli olamaz...

Peki bir cerrahın cerrahisini öldürmenin bedeli nedir?

Onu biliyor muyuz?

Hayırlı pazarlar!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional