Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

HEM SAÇMA, HEM SAKAT HEM DE YANLIŞ


 

Bu hafta sonu referandum ile oylanması gereken Anayasa değişikliği, hem siyaseten saçmadır, hem hukuken sakattır, hem de rejim açısından yanlıştır.

Sadece iktidarın kızgınlığını, dayatmacılığını, cehaletini, beceriksizliğini ve kötü niyetini yansıtmaktadır.

* * *

Değişiklik, AKP tarafından önerilmiştir.

Önerilme nedeni, AKP'nin, Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ü Meclis'te Cumhurbaşkanı seçtirecek çoğunluğa sahip olmayışı idi.

Seçim sürecinin başlaması için gerekli olan üçte iki çoğunluğa erişemeyen AKP, bunun üzerine bir tepki olarak, "Öyleyse ben de doğrudan halka giderim" anlayışı ile, Abdullah Gül'ün seçimi için bu referandum konusu olan Anayasa değişikliğini hazırlamıştır.

Değişiklik önerisinin doğrudan Abdullah Gül'e endeksli olduğu, teklifteki "onbirinci Cumhurbaşkanı" ifadesinden bellidir.

Oysa bu referandum yasasının Meclis'te kabul edilmesinden sonra, genel seçimler yapılmış ve AKP, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin başlaması için gerekli üçte iki çoğunluğun sağlanması adına Meclis'e giren MHP'nin desteği ile Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanı seçmiştir.

Böylece, referandumda oylanacak olan Anayasa değişikliği seçilmiş bir Cumhurbaşkanını yeniden halka seçtirmek gibi siyaseten saçma bir hedefe yönelmiştir.

* * *

Bu saçmalığın farkına varan, üstelik Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'nın da tehlikeye gireceğini gören AKP, bu kez Meclis'ten yeni bir yasa çıkararak, sınırlarda oy verme işlemi ile başlamış olan referandum sürecine karşın, yasanın geçici 18 ve 189'uncu maddelerini kaldırmış ve "onbirinci Cumhurbaşkanı" ifadesinden kurtulmuştur.

Başlamış olan bir oylamada, oylar verilirken, oylanan metni değiştirmiş, oylamayı hedefinden saptırmış ve böylece referandumu hukuken sakatlamıştır.

Bir anlamda halka "Sen, 'Evet' veya 'Hayır' de, ben ne için dediğine karar veririm" gibi hukukla, akılla, demokrasiyle bağdaşmayan bir tutum içine girmiştir.

Sadece bu tasarrufu bile referandum oylamasının hukuken iptalini gerektirir.

* * *

Türkiye'deki rejim, "Başkanlık Sistemi" değildir; "Parlamenter Demokrasi" ilkeleri üzerine kuruldur.

En güçlü yasama organı Meclis, en güçlü yürütme organı Hükümet, en güçlü yönetici Başbakan'dır.

Bütün sistem, bu arada tabii ki Cumhurbaşkanlığı da bu rejime göre düzenlenmiştir.

Şimdi siz, seçilmiş bir Meclis'in ve bu Meclis'ten yetki almış bir hükümetin ve Başbakan'ın karşısına, halk tarafından seçilmiş, dolayısıyla aynı meşru kaynaktan yetki almış bir Cumhurbaşkanı dikerseniz, bütün rejimin mantığını bozar, Parlamenter sistemi kilitlersiniz.

Hele bir de, Cumhurbaşkanı'nın, iktidar partisinden daha fazla oy alarak seçildiğini düşünün! (Ki, Cumhurbaşkanlığı seçim sistemi bunu öngörmektedir).

İşte o zaman buyurun yetki kavgasına!

Bu açıdan, referanduma sunulan Anayasa değişikliği Parlamenter rejim açısından yanlıştır.

* * *

AKP, neden böyle davranıyor?

Bilmiyorum!!!

Ama kimse kusura bakmasın:

Tarih, onları hem cahil, hem beceriksiz, hem dayatmacı, hem de demokrasiyi, rejimi, bilerek tahrip eden bir parti olarak mahkum edecek gibi görünüyor.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional