Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ VE AMERİKA'NIN YANLIŞI-II

Amerika Irak'ta batağa saplandı.

Saddam'ı devirmiş ve Irak'ı istikrarsızlaştırmış olması, bir anlamda kendi açısından başarı sayılabilirse de, Irak'taki mevcut durumun henüz Ortadoğu'daki Amerikan çıkarlarına hizmet eder bir yapı oluşturmadığı açık.

Bu nedenle Amerika'nın Irak'tan çekilmesi söz konusu değil; Ortadoğu'daki Amerikan çıkarlarına uygun bir yapı oluşturana kadar orada kalacaktır.

* * *

Amerika Irak'a sözde, "demokrasi götürmeye" gitti.

Bırakınız Irak'a demokrasi götürmeyi, ülkenin tek bir yönetim altında yaşamasını bile olanaklı kılamadı; artık Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında üçe bölünmüş bir Irak gündemde.

Böylece üçe bölünmüş bir Irak, belki istikrarlı bir yapıya kavuşsa, Amerika'nın Ortadoğu'daki çıkarlarına uygun bir harita oluşturabilir ama böyle bir bölünmeyi istikrar içinde gerçekleştirmek ve sürdürebilmek olanaklı mı?

* * *

Amerika'nın siyasal ve askeri hedefleri şimdiden sapmış, işgal, beklenmedik sonuçlar doğurmuş görünüyor:

Saddam'ın düşürülmesinde Amerika'nın yanında yer alan Şiiler, şimdi İran, Irak Şiileri ve Lübnan'daki Hizbullah olarak Amerika'ya karşı bir Şii cephesi oluşturmuş bulunuyor.

Kafkaslar'dan başlayıp Doğu Akdeniz'de son bulan bu yarım daire (veya şairane bir deyişle hilal) Ortadoğu'daki Amerikan varlığının bedeninde Karındeşen Jack'ın açtığı bir yara gibi duruyor.

* * *

Amerika Ortadoğu operasyonu öncesi Türkiye'de nabız yokladı.

Ecevit Başbakanlığındaki koalisyon hükümeti operasyona sıcak bakmayınca, bir manevra ile iki yıl daha iktidarda kalmayı planlamış olan bu hükümeti seçime zorladı ve AKP'yi iktidar yaptı.

Böylece dünya dengeleri ve insanlık tarihi bakımından büyük bir fırsat olan Türkiye'deki, yani Müslüman ve laik bir topumdaki, laik ve demokratik devlet yapısını, kendi günlük çıkarları uğruna "Ilımlı İslam Devleti modeline" kurban etti.

İşte Amerika ilk yanlış adımını böyle attı.

* * *

Şimdi Amerikalılar hayretle, dünyadaki en geniş Amerikan karşıtı kamuoyunun Türkiye'de nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyorlar.

Oysa bu olgu, bütünüyle kendi yanlışlarının bir sonucu.

İslamcılar zaten siyasal ve ideolojik olarak Amerikan karşıtı duygulara sahip.

Bunları güçlendirip iktidara taşıyarak, o grubu iyice büyüttüler ve güçlendirdiler, böylece Amerikan karşıtlığına destek verdiler.

Bu arada laik ve demokratik devlet yapısından yana olan çağdaş grupları da, Ilımlı İslam Devleti modeline destek verdikleri için karşılarına aldılar.

Böylece ortalıkta Amerika'ya tarafsız gözle bakacak kimse kalmadı.

Kafaları ve kalemleri koşullanmış birkaç yazar dışında artık kimse Amerika'nın yanında değil.

Zaten Ortadoğu'da, İsrail ile birlikte yaptıkları da herkesi isyan ettirdi.

Düşünün ki, Francis Fukuyama gibi başta Bush yönetimine destek vermiş bir neocon bile artık mevcut Amerikan yönetimini eleştiriyor.

Bu gidişle ne Amerika, baş aşağı giden AKP iktidarını kurtarabilecek, ne de AKP iktidarı, Ortadoğu'da başı belaya giren Amerika'yı.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional