Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

SİYASETTE NE VAR NE YOK: 5 T.V.4 T.Y.

Da Vinci'nin Şifresi adlı kitabın çalıntı olmadığı hakkında karar veren İngiliz yargıç, karar metninin içine, oyun olsun diye bir şifre gizlemiş.

Ben de başlığa bir şifre koydum.

* * *

Türkiye'de siyaset, Cumhurbaşkanı'nın irtica tehdidine dikkat çekmesiyle yeni bir döneme girdi.

Bu konuşmaya karşılık Başbakan Tayyip Erdoğan, önce, halkı "dindarlar-dindar olmayanlar (yani herhalde dinsizler demek istiyor ama diyemiyor)" diye bölen konuşmasını yaptı.

Ardından Bülent Arınç, inançların kamu alanına sokulmasını savundu.

Derken Tayyip Erdoğan yeniden bir konuşma ile Cumhuriyet'in temel ilkelerini belirleyen Anayasa maddelerinin (tabii bu arada laikliğin de) değişmezliğine karşı çıktı.

Halk "Yahu hani AKP, 'dincilikten vaz geçtik muhafazakar demokrat olduk' diyordu" diye rejime dönük bu açık saldırılara şaşarken, Amerika'dan Fethullah Gülen de bunlara katıldı ve irtica tehdidinden söz etmenin dine karşı tavır almak olduğunu söyledi.

* * *

Geçen hafta Cumhuriyet'te konuyu üç gün üstü üste irdeleyen İlhan Selçuk bu yeni siyaset döneminin nasıl bir rejim düşmanlığını vurguladığını açıkça ortaya koydu.

* * *

Şimdi gelelim başlıktaki şifrenin açılımına.

Siyasette ne var ne yok sorusunun yanıtıdır başlıktaki rakam ve harfler:

Siyasette 5 T var:

Takıyye.
Türban.
Tesettür.
Tarikat.
Tayyip.

Siyasette 4 T yok:

Terbiye.
Tevazu.
Tekamül.
Terakki.

* * *

Türkiye'deki politikacılar geçmişten hiç ders almıyor.

Hiç tekamül etmiyorlar, yani gelişmiyorlar.

Tabii bu durumda da Türkiye'de demokrasi hiç terakki etmiyor yani ilerlemiyor; tam tersine 1950'lere geri döndük.

* * *

İçine girdiğimiz, daha doğrusu AKP iktidarı tarafından ite-kaka zorla sokulduğumuz dönem, bir "rejim bunalımı" dönemidir.

AKP iktidarı, gerek Çankaya seçimi, gerekse genel seçim hesaplarıyla, Fethullah Gülen cemaatiyle ittifak halinde bir "bunalım stratejisini" gündeme almış görünüyor.

Seçmenlerin sadece dörtte birinin, oy kullananların da yalnız üçte birinin, yani azınlığın desteğini alarak hükümeti kurmuş olan AKP iktidarı, Türkiye'nin yazgısını değiştirmek amacıyla, sahip olmadığı bir gücü devreye sokmak istediği için, "rejim bunalımı stratejisini" benimsemiş gibi.

Böylece "din üzerinden" yaptığı politikayı keskinleştirerek, dini açıkça kullanarak sahip olduğu gücü dev aynasında göstermek istiyor izlenimi veriyor.

Eh, eğitim elinde, ekonomiye hakim, laik sermayeyi geriletip kendisine bağımlı bir dinci sermaye yaratıyor, adalete sızdı; "Bir daha bu oyu da bu gücü de elde edemem, artık rejimi değiştirme projesini denemenin zaman geldi" diye düşünmüş olabilir.

Böyle bir hesap yapmışsa bu hesabın ne kadar doğru olduğunu zamanla göreceğiz.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional