Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

SEVR, FUKUYAMA VE ANADOLU ÜNİVERSİTESİ

 

25 Şubat 2005 tarihli Milliyet gazetesinde bir haber:

"Fransız parlamenter Jacques Toubon, Ermeni soykırımı iddialarını gündeme getirerek, bu konuda Avrupa Parlamentosu'nun aldığı bir karar olduğunu söyledi ve 'Türkiye'nin AB'ye üye olabilmek için Ermeni soykırımını tanıması gerektiğini' savundu. Bununla da yetinmeyen Toubon, Türkiye'nin Sevr Antlaşması'nı da kabul etmesini talep etti."

Haber çok ilginç; sonu şöyle bağlanıyor:

"Toubon'un toplantıdaki en büyük destekçisi Rum parlamenter Marios Matsakis de Türk parlamenterlere 'siz 20. yüzyılda 3 soykırım yapmış bir ülkeyi temsil ediyorsunuz. Önce Ermenileri, sonra Rumları sonra da Kürtleri katlettiniz'"

demişti.

* * *

Konu Türkiye'nin çıkarları olunca, "Ulus devlet bitmiştir" diyerek bu çıkarları savunmayı "gericilik" sayan, ama karşımızdaki devletlerin çıkarlarını "küreselleşme bağlamındaki karşılıklı bağımlılık" gerekçesi ile gündeme getiren enteller var.

Bu enteller, Türkiye'ye yönelik olarak uluslar arası düzeyde girişilen saldırılara karşı savunmaya geçen gerçek aydınları da "Sevr paranoyası" sahibi olmakla suçluyorlar.

* * *

Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra, kapitalizmin rakipsiz egemenliğini "Tarihin Sonu" adlı yapıtıyla ilan eden ünlü Amerikalı düşünür Francis Fukuyama'nın en son kitabı State Building, Devlet İnşası adıyla Türkçe'de de yayınlandı.

Bu sütunu izleyenler anımsayacaklar, daha bu kitap İngiltere'de bile yayınlanmadan, müsvedde halindeki metni okuyup Fukayama'nın yeni düşüncelerini okurlarımla paylaşmıştım:

Bu kitabında pek çok ilginç düşünce iler süren Fukuyama'nın "ulus devlet" konusundaki dönüşü çok önemliydi.

Küreselleşme bağlamında ulus devletlerin zayıflatılmasının insanlığı felakete götüreceğini söyleyen Fukuyama, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı, terör ve yoksulluk gibi üç küresel sorunla başa çıkmakta uluslar arası örgütlerin yetersiz kaldığını, insanlığın bu sorunlarla ancak ulusal devlet yapısı çerçevesinde mücadele edebileceğini savunuyor.

* * *

Anadolu Üniversitesi'nin eski rektörlerinden sanatçı-bilim insanı-yönetici Prof. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir'de rüya gibi işler yapmış.

Pek çok başarıdan sadece üçünü belirteyim:

Bir opera salonu yapmış, bir senfoni orkestrası kurmuş ve tramvayı getirmiş Eskişehir'e:

Tramvayın son durağı çok anlamlı; Opera!

Eskişehir Anadolu bozkırında bir çiçek bahçesi.

Bu bahçenin en nadide çiçeği de Anadolu Üniversitesi.

Rektör Prof. Engin Ataç, inanılmazları gerçekleştirmiş.

Rüya gibi terimini kullanan sadece ben değilim.

Avrupa Uzaktan Eğitim Üniversiteleri Birliği Genel Sekreteri Piet Hendrix, Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim ile örgün eğitimdeki başarısını "Kimi üniversiteler için böylesi bir durum ancak rüyadır." diye niteliyor.

Pite Hendrix, Anadolu Üniversitesi'nin Avrupa Üniversitelerine liderlik edebileceğini söylüyor.

"Teknoloji ve eğitsel teknolojinin birlikte geliştiği ve eğitsel teknolojinin yaratıcılarının sizler olduğu söylenebilir" dedikten sonra ekliyor: "Böyle bir şeyi daha önce görmedim."

* * *

Ülkemiz, kendisine yeniden dayatılmak istenen Sevr benzeri koşullara karşı, Fukuyama'nın görüşleri bağlamında ve Anadolu Üniversitesi gibi mucizeleri, Atatürk'ün Yirminci Yüzyıla damgasını vuran Türkiye Cumhuriyeti devrimine eklemiş bir devlet olarak mücadele edecek ve mutlaka kazanacak.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional