Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

BAYKAL DİSK'İN DESTEĞİNİ NİÇİN REDDETİ?

 

Değerli okurlarım, 3 Kasım seçimlerinin yapılıp yapılmayacağının bile belli olmadığı 2002 yılının şu Sonbahar günlerinde, sizlere daha ilginç geleceğini düşündüğüm için, kuramsal makaleler yerine, haber ağırlıklı yazılar yazmayı sürdürüyorum.

Bugün size kısaca, Baykal'ın sosyal demokrat olduğunu iddia eden CHP'sinin, Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olan DİSK'in destek önerisini nasıl karşılıksız bıraktığının şaşırtıcı öyküsünü anlatacağım:

DİSK daha demokratik bir Türkiye, daha yaygın insan ve işçi hakları, borca daha az bağımlı bir ekonomi gibi, bırakınız sosyal demokrat olduğunu iddia eden CHP'yi, bugün sağdaki pek çok liberal demokrat partinin bile rahatlıkla benimseyebileceği önerilerle CHP'ye destek teklif ediyor.

Ve Baykal'ın Derviş'li "sosyal demokrat" CHP'si bu desteği kabul etmiyor.

Aslında koskoca bir kitap oluşturabilecek denli önemli ve ayrıntılı olayın çok kısa öyküsü şöyle:

DİSK Başkanlar Kurulu 16 Ağustos 2002 tarihinde bir toplantı yapıyor ve önümüzdeki seçimlerde "solun güç ve işbirliğinin sağlanması doğrultusunda tüm olanakların kullanılmasına", kendisiyle "kurumsal işbirliği" yaparak, DİSK'in "taleplerini ve emeğin temsilcilerini iktidara taşayacak bir sol parti ile işbirliği yapılmasına" karar veriyor.

26 Ağustos 2002 tarihinde yeniden toplanan DİSK Başkanlar Kurulu, konfederasyonun talepleri olarak Ekonomi, Demokrasi ve Çalışma Hayatı başlıkları altında hepsi Türkiye'nin toplumsal ve siyasal yapısına, "Laik ve Demokratik Sosyal Hukuk Devleti" amacına yani sosyal demokrasiye uygun 21 ilke saptıyor.

Örneğin birinci ilke "Ekonomide öncelikli hedef" olarak, "Türkiye'nin IMF'ye muhtaç durumdan çıkarılmasını" ve "üretim ve istihdam artışı ile adil gelir dağılımının sağlanmasını" belirliyor.

27 Ağustos 2002 tarihinde CHP Genel Başkanlığı'na bir yazı yazılıyor; saptanan ilkeler ile bir önceki toplantıda alınan karar bildirilerek, bu ilkelerin seçim bildirgesinde yer alması halinde "Cumhuriyet Halk Partisi'nin desteklenmesinin kamu oyuna açıklanacağı" belirtiliyor.

Partinin programına ve özellikle "Ekonomi Masası"nın tesbit ve eleştirilerine uygun olan bu taleplere dayalı destek önerisine CHP'den resmi hiçbir yanıt gelmiyor.

İki örgüt arasında aracılar ve "resmi olmayan" mesajlar gidip geliyor, bazı bireysel çözümler söz konusu ediliyor, fakat sonuç olarak kurumsal temelde bir işbirliği gerçekleşmiyor.

Oysa CHP ile DİSK arasındaki kurumsal ve bireysel ilişkiler çok eski ve güçlü:

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi 35 yıllık bir sendikacı ve 35 yıllık bir CHP'li. Genel Sekreter Musa Çam milletvekili adayı bile olmuş geleneksel bir CHP'li.

DİSK'in CHP'ye kurumsal desteği de 1970'li yıllara dayanıyor.

1973 seçimlerinde Kemal Türkler başkanlığındaki DİSK CHP'ye destek veriyor, ve bilindiği gibi, CHP bu seçimlerin galibi olarak çıkıyor.

Daha sonra, Abdullah Baştürk, Kemal Nebioğlu, Süleyman Çelebi, genel başkanlar olarak CHP veya onun devamı olan SHP'de ya milletvekili ya da parti meclisi üyesi olarak görev yapıyorlar.

İşte Derviş'i yanına alan Baykal'ın desteğini reddettiği DİSK, CHP'nin böyle bir geleneksel ve güçlü müttefiki.

Bu gelişmeler üzerine bir basın toplantısı yapan DİSK genel başkanı Süleyman Çelebi, "CHP yönetiminin bu tutumu, bir önceki seçimlerde yaşanan hayal kırıklığının bir benzerinin yakın gelecekte yaşanmasına neden olabilir" diyor.

CHP, program ve ilke bazında değil, kişi düzeyinde, Derviş ile yenilendiğini iddia ederken, eski müttefiklerini küstürüyor.

Üstelik, aday listelerinde Derviş'in kadrosunu da biçen ve ön sıralara kendi arkadaşlarını yerleştiren Baykal, "hiç değişmediğini göstererek" liberal aydınlar arasında yeni kazanmaya başladığı ilave desteği de yitiriyor.

Bakalım tek başına bırakılmış Derviş'in imaj desteği ve "Tayyip geliyor" şantajı, bütün bu yitirilenleri telafi edecek oyu getirecek mi?


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional