Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

TAYYİP ERDOĞAN'A SOSYOLOJİ DERSLERİ-I

 

Milli Nizam Partisi adıyla kurulup, kapatıldıktan sonra, önce Milli Selamet, sonra Refah, sonra Fazilet ve en sonunda da Saadet adlarıyla devam eden Erbakan'ın liderliğindeki partiden, "yenilikçilik" sloganıyla ayrılanların kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) lideri, eski İstanbul Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin kurulduğu günün akşamı, Show televizyon kanalında, Reha Muhtar'ın sorularını yanıtladı.

Ben Tayyip Erdoğan'ın ısrarla yanıt vermekten kaçındığı bazı temel sorular üzerinde durmak niyetinde değilim.

Bu yazıda, açık seçik bir biçimde açıkladığı bir konu hakkındaki iddialarını irdelemek istiyorum.

Reha Muhtar'ın laiklik konusundaki sorusuna yanıt verirken, Tayyip Erdoğan, son derece açık ve net bir biçimde "İnsanlar laik olmaz, devlet laik olur" dedi ve sonra da "Bunu yalnız ben söylemiyorum, sosyologlar, bütün dünya sosyologları böyle söylüyor" diye ekledi.

Böylece doğru olmayan iddiasına, "dünya sosyologlarını" da tanık olarak gösterdi.

Ben bütün yaşamı boyunca çok çalışmış bir "sosyoloji öğrencisiyim".

Her ne kadar çalışmalarım, "Sosyoloji Profesörü" olmama yol açmışsa da ben kendimi "ebedi öğrenci" olarak görüyorum.

Çok gençken başladığım ve ölene kadar sürecek olan bu öğrenciliğim sırasında bugüne dek Sosyoloji Literatüründe (yani toplumbilim alanındaki bilimsel yayınlarda) böyle bir iddiaya ne rasladım, ne okudum, ne de böyle bir iddia duydum.

Politikacıların, yanlış ve çarpık bazı iddiaları, "bilim" adına, sanki "objektif gerçeklermiş" gibi halka sunmaları çok rastlanan bir siyasal taktiktir.

Nitekim, "insanlar laik olmaz, devlet laik olur" görüşünü de Türkiye'de bu netlikte ilk önce Turgut Özal telaffuz etmiştir sanıyorum.

Tarihte, siyasal ideolojilerini, "bilim" adına pazarlamaya çalışan liderlerin başında hemen aklıma gelenlerden biri de Hitler'dir.

6-7 milyon Museviyi yok eden, ayrıca İkinci Dünya Savaşı'nda bugünkü Türkiye nüfusu kadar insanın ölümüne yol açan Hitler de, Nazi (Nasyonal Sosyalist, yani Milliyetçi Sosyalist) ideolojisini dayandırdığı "saf Cermen ırkçılığının", Antropoloji ve Biyoloji bilimlerinden kaynaklandığını öne sürüyordu.

Oysa "saf ırk" kuramının ne biyolojik ne de antropolojik temelleri doğruydu.

Tabii Tayyip ErdoğanHitler'e ne benzetmek isterim, ne de benzemesini arzularım.

Sadece yanlış görüşlerine bilimden sahte destekler arayan politikacıların insanlığı nerelere kadar götürdüklerine bir örnek olarak andım Hitler'i.

Şimdi gelelim, "İnsan laik olmaz, devlet laik olur" yanlış iddiasına.

Tayyip Erdoğan bir sosyolog olmadığına göre (olması da beklenmez ve gerekmez) bu görüşün "bütün dünya sosyologları tarafından desteklendiği", kendisine herhalde bir danışmanı tarafından söylenmiştir.

Dilerim bu yazıdan sonra bu "parlak görüşün" sahibi "sosyolog danışman" her kimse, bu iddiayı öne süren "dünya sosyologlarının" kaynaklarını da belirtir, böylece biz de öğreniriz.

Bu konuya gelecek hafta, "sosyoloji" açısından devam edeceğim.

Bugünkü yazımı, Tayyip Erdoğan'ın bu yanlış iddiasına kanıt olarak, o konuşmada yine kendisinin söylediği, ama doğru olan (ve bu nedenle de iddiasını kanıtlamak yerine çürüten) bir başka yargıya işaret ederek bitireceğim.

Tayyip Erdoğan dedi ki "Laiklik müslümanlık gibi bir din midir ki, insanlar laik olsun. Laiklik bir din değildir. Bu nedenle de insanlar laik olmaz. Devlet laik olur".

İşte işin sosyolojik gerçeği de, gelecek hafta anahatlarını kısaca anlatacağım gibi, tam bu noktada yatmaktadır:

Laiklik ve müslümanlık (ya da herhangi bir din), laiklik din olmadığı için, çatışmayabilir, ve bir Müslüman birey (ya da bir Hırıstiyan veya bir Musevi birey) hem dindar hem de laik olabilir; tabii olmayabilir de.

Devamı haftaya.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional