Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

BİR GENCİN ÇIĞLIĞINA YANIT

 

Sevgili Ayşe,

Bana yolladığın ve geçen hafta bu sütunda yayımladığım mektupta, ülke ekonomisinin girdiği çıkmazdan, yağmacı düzenin kurumlaşmasından, daha da önemlisi kimsenin bunlara tepki göstermemesinden dolayı gelecekten korktuğunu, ülkeyi terketmek istemediğini belirtiyor ve benim iyimser görüşlerimden destek aradığını söylüyorsun.

Mektubun pek çok kimsenin ruhunda, yani hem beyninde hem de yüreğinde yankı buldu.

Örneğin Prof. Rona Aybay, yolladığı mektupta şöyle diyor:

"Bugünkü, ‘Bir Gencin Çığlığı' başlıklı yazında yer verdiğin Ayşe C.'nin çığlığı, yüreğimin ta derinliğine işledi. Ayşe C. ne kadar haklı. Övüncümüz, geleceğe yönelik umut kaynağımız gençliğimizi ne hallere getirdiler. Ayşe C. gibi, duyarlı, yurtsever ve özellikle, düşüncelerini böyle güzel bir biçimde açıklayan gençlerimizin varlığı bize biraz teselli olabilir mi?"

Aybay'ın mektubu şöyle devam ediyor:

"Ben, ilkokul ve ortaokul yıllarımı hep Anadolu'da okuyarak geçirdim. Çeşitli yokluklar, yoksulluklar içindeydik ama hiç sarsılmayan bir inançla şuna inanırdık: Bizden çok daha zor koşullarda yaşamış olan bizden önceki kuşaklar, bize kendilerininkinden daha iyi bir Türkiye bırakmışlardı. Bize düşen de, çalışıp çabalayıp, bizden sonrakilere daha iyi, daha mutlu bir Türkiye bırakmaktı! Bu inancın oluşmasında , başlıca etken de, özverili öğretmenlerimiz olmuştu.

Sonra neler olduğunu sen de bir kaç satırla güzelce özetlemişsin: Köşe dönücülük, çıkarcılık, ahmahlık, cahillik, kural tanımaz tamahkarlık vb. gençlerimiz arasında önemli yozlaşmalara neden oldu. Ne yazık ki, Ayşe C. haklı; bugün, gençlerimiz arasında kapağı yurt dışına atmak özlemi çok yaygın. Bizim zamanımızda da bu istek yok değildi tabii; ama niteliği çok farklıydı. O zamanlar amaç, yurt dışında bir şeyler öğrenip, Türkiye'ye getirmekti".

Aybay'ın mektubu daha sonra, bugünkü umutsuz ve umarsız gençliği yetiştirmekte 12 Eylül'ün getirdiği YÖK düzeninin de büyük bir sorumluğu olduğuna olduğuna işaret ederek bitiyor.

Sevgili Ayşe, Prof. Rona Aybay'ın söylediklerine ekleyecek çok fazla şeyim yok:

Sana parlak sözcükler ve şatafatlı deyimlerele "vatan millet edebiyatı" yapacak ve "ukalalık" edecek değilim.

Sadece Rona Aybay'ın bir yargısını vurgulayarak bir mesaj vermeye çalışacağım:

Rona Aybay'ın şu dediği çok önemli bence:

"Ayşe C. gibi, duyarlı, yurtsever ve özellikle, düşüncelerini böyle güzel bir biçimde açıklayan gençlerimizin varlığı bize biraz teselli olabilir mi?"

Sevgili Ayşe, içindeki gelecek korkusunu yenebilecek tek kişi yine sensin.

Ne düşüncelerine önem verdiğin ve iyimserliğine sığındığın ben, ne annen, ne baban, ne öğretmenlerin, ne de arkadaşların...

Sen, ve sadece, yalnızca sen, içindeki gelecek korkusunu yenebilirsin.

Çünkü sen, bütün yukarda saydığım kişilerin olumlu mesajlarını almış, içselleştirmiş ve özbenliğinin bir parçası yapmışsın.

Senin kendin için üreteceğin çözümler, aynı zamanda ülkenin de kurtuluşu olacak...

Sana ve senin gibi yüreği yurt sevgisiyle yanıp tutuşan, aralarında benim de çocuklarımın bulunduğu milyonlarca gencimize, bu kokuşmuş düzeni, bu yağma toplumunu düzeltmek için önlerinde uzanan zor, dikenli, ama anlamlı yolda başarılar diliyorum.

Hiç kuşkusuz bu yolda ilerlerken, pes edenler, yurdu terkedenler, bu yağma düzeni ile bütünleşenler olacaktır.

Ama ben senin ve senin gibilerin, er veya geç, zafere ulaşacağına inanıyorum.

Gözlerinden öper, başarılar dilerim.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional