Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

KIŞLALI, MUMCU VE İPEKÇİ

DÜNYAYI DOLAŞARAK YAŞIYORLAR

Biliyorum, aşağıdaki satırlar, ideolojik amaçla cinayet işleyen katilleri etkilemeyecek.

Biliyorum, Ahmet Taner Kışlalı cinayeti Türkiye'de Kemalist, Atatürkçü, demokrat, laik, çağdaş aydınlara karşı işlenen son cinayet olmayacak.

Biliyorum, kendi ideolojileri için can alacak kadar gözlerini kan bürümüş, zaten ölümlü olan insanı öldürecek kadar zihinleri bulanmış katiller, insanlık yaşadıkça bu yanlış eylemlerini sürdürecekler.

Ama yine biliyorum ki, bir değil, on değil, yüz değil, bin değil, onbin değil, yüzbin değil, milyonlarca kişiyi bile öldürseler (ki tarihte din, mezhep ya da ırk ve milliyet veya başka bir ideoloji adına böyle cinayetler ve savaşlar çok görülmüştür), insanlık yine de bireylerin özgür iradelerine dayalı demokratik toplum idealine doğru ilerlemesini sürdürecek.

* * *

İşte Abdi İpekçi.

Bir Yunan vatandaşı olan Andreas Politakis ve Milliyet Gazetesi O'nu, dostluğun ve barışın simgesi haline getirdi.

Öldürüldüğü yıldan beri, Türk-Yunan ilişkilerini geliştirmek amacıyla, adına oluşturulan oluşturulan ödül ile her yıl anılıyor.

İşte Uğur Mumcu.

Eşi Güldal Mumcu'nun, adına kurduğu um:ag isimli vakıfta, yeniden basılan yazıları ve yeni oluşturulan kitapları ile, okuyucusunu arttırarak etkisini sürdürüyor.

Her yıl sadece Türkiye'de değil, Almanya'da ve Avustralya'da da anılıyor.

İşte Ahmet Taner Kışlalı.

Makaleleri, hem de en anlamlı olanları, yine Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yerinde yayınlanıyor.

Ölümünün hemen ardından Almanya'da, Amerika'da, Yunanistan'da, Avustralya'da anılıyor.

* * *

Almanya'da Münih'te, Türkiye Halk Derneği, düzenlediği bir toplantı ile coşkulu bir kalabalık önünde Kışlalı'yı ve onun düşüncelerini anarken, derneğin Başkanı Orhan Gül, açış konuşmasında Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesinin ve Kemalistlere karşı işlenen cinayetlerin Türkiye'yi demokrasi yolundan ayıramayacağını vurguluyor.

Amerika'da, ünlü Yale Üniversitesi'nde, iki doktora öğrencisinin, Aslı Ünaldı ve Antonios Vonofakos'un girişimi ile düzenlenen Türk-Yunan İlişkileri seminerinde yine Ahmet Taner Kışlalı anılıyor.

Atina'da Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülleri töreninde, eski Başbakan Miçotakis, eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, eski Dışişleri Bakanı Papa Konstantinu, sadece Abdi İpekçi'nin değil, ismi özel olarak anılan Ahmet Taner Kışlalı'nın da anısına saygı duruşunda bulunuyorlar.

* * *

İnsanlar öldürülerek, düşüncelerin yayılması ve insanlığın gelişmesi önlenebilseydi bugün dünya üzerinde ne özgürlük, ne demokrasi yaşanır, ne de insanlık aya ayak basmış olabilirdi.

Yalnız bu gerçek bile, Kışlalı ve onun gibileri öldürenlerin ne denli insanlık dışı, ne denli çağ gerisi ve nedenli zavallı olduklarını vurguluyor.

Atatürk Türkiyesi'ni, aydınları katlederek geriye götüreceklerini sananlar, bu ülkenin insanlığa ışık tutan çağdaşlaşma projesinin büyüklüğünü, önemini ve geriye döndürülemezliğini anlamayan, kendi sığlıklarında sürünen zavallılardır.

Sanıyorum bu olaylara en anlamlı tepki, genç Kışlalılar'dan, hepimizin paylaştığı şu sözlerle geldi:

"Üzülmüyoruz, bu ölüm ile ailemizin onurlandığını düşünüyoruz" dediler.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional