Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

YAMYAMLARA KARŞI ÖRGÜT VE ANSİKLOPEDİ

 

Değerli okurlarım, şu genel ilkeyi hiç unutmayın: "su uyur, yamyam uyumaz".

Bu çerçevede özel olarak hemen anımsatmalıyım ki, "yamyamlar gerçekten de boş durmuyor".

* * *

Önce Hürriyet Gazetesi'nin 5 Kasım 1998 tarihli sayısından iki haber:

Haberlerden biri, "Sendikacılara Siyaset Kapalı" öteki ise "Yargıdan Hükümete Tepki" başlığını" taşıyor.

Birinci haberde, sendika liderlerinin ve oda başkanlarının siyaset yapabilmek için, bu görevlerinden istifa etmeleri zorunluluğu konusunda TBMM Anayasa komisyonunun aldığı bir karardan söz ediliyor.

Anlaşılan, siyasete kalite ve sivil toplum denetimi getirmek üzere, bu sütunda defalarca savunulan bir görüşe uygun olarak hazırlanan bir öneri, Komisyon tarafından reddedilmiş.

Böylece siyasetimiz, odaların ve sendikaların seçilmiş başkanlarının getireceği denetim ve seviye sorunlarından(!) arındırılmış.

İkinci haberde ise, Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun'un, hükümetin hazırladığı "personel reformu"na verdiği tepki aktarılıyor.

Anlaşılan Yargıtay Başkanı, haklı olarak, "yargı bağımsızlığı" açısından yeni tasarının uygun olmadığını belirtmiş.

Türkiye'de "temiz toplumun" tek bir güvencesi olabilir: Yargı.

Savcı ve yargıçlarımızın ise ne hukuksal güvenceleri vardır, ne ekonomik.

Ben, tüm bu eksikliklere karşın, yine de "hukukun üstünlüğü" ilkesini yılmadan savunan 75 yıllık Cumhuriyet tarihimizin bu şövalye kahramanlarını, yani tüm savcı ve yargıçlarımızı bu vesile ile bir kez daha saygı ile selamlıyorum.

Evet, gördüğünüz gibi değerli politikacılarımız "tam gaz" "iş başında".

Bir yandan sendika ve odaların seçilmiş başkanlarının politikaya girmeleri engelleniyor, öte yandan yargı mensupları, olağan memur derekesine indirilererek, yargı bağımsızlığının gerçekleştirilmesi geciktiriliyor.

* * *

Şimdi biz ne yapacağız?

Durum umutsuz mu?

Asla!

19 Mayıs 1919'u anımsayın ve bugün ile karşılaştırın.

Sevr'i anımsayın ve Lozan ile mukayase edin.

Türkiye, gerekirse tarihin akışını bile tersine çevirerek, kurtuluşunu bizzat gerçekleştirmiş olan insanların ülkesidir.

Bakın bugünlerde, iftihar edilecek iki çok önemli gelişme var.

Birinci olarak, bir sivil toplum kuruluşu, Tarih Vakfı, dünyanın en ilginç ansiklopedilerinden birini yaşama aktararak, "Türkiye Sendikacılık Ansiklopedisi"ni yayınladı.

Prof. Cahit Talas'ın başkanlığında Prof. Murat Demircioğlu, Prof. Toker Dereli, Prof. Nusret Ekin, Prof. Öner Eyrenci, Prof. Mesut Gülmez, Prof. Alpaslan Işıklı, Prof. Metin Kutal, Orhan Silier ve Oya Baydar'dan oluşan tarafsız ve muhteşem bir yayın kurulu tarafından yönlendirilen, pek çok resmi ve sendikal kuruluşun küflü arşivlerinde yapılan çalışmalarla gün ışığına kavuşturulan belgelere dayalı üçbin madde ve ikibinbeşyüz resim.

Belki hazırlayanlar bile bu konuya bilinçli olarak eğilmediler ama, ister inanın ister inanmayın, Türkiye'nin tüm demokrasi tarihi de bu ansiklopedi içinde saklı.

Çünkü unutmayın, "Demokrasi işçinin ekmeğidir".

Bu ansiklopedinin yayınlanmış olması, hele hele, bir "Kültür Bakanlığı ve Tarih Vakfı Ortak yayını" olarak okuyucularla kucaklaşması, kendi alanında küçük çaplı bir mucizedir (Böyle bir yayının nasıl gerçekleştirildiği konusundaki bilgiler, benim açımdan da övünmek anlamını taşıyacağı için, bu olayın ayrıntılarına girmiyorum).

Kitap Fuarı'nda Tarih Vakfı standında, üstelik de indirimli fiyattan bulacağınız bu ansiklopediyi hemen edinin. Çünkü zaman içinde bir "koleksiyoner parçası olacak" ve değeri çok artacak.

İkinci gelişme ise, "Seçmen 2000 Hareketi"nin müthiş bir hızla yayılmakta oluşu.

Geçen hafta Muğla'daki telefon numaralarını vermiştim.

Bu hafta iki numara daha: İstanbul 0212 2930820; İzmir 0232 3694570.

Şimdi sorduğunuzu duyar gibi oluyorum: "Yani yamyamlarla mücadelede, ansiklopedi okuyup, örgüt mü kuracağız?" diyorsunuz.

Yanıtım "Evet", çünkü "Demokrasilerde mucize yoktur, çözüm seçmenin bilinçlilik ve örgütlülük düzeyinin artmasında yatar".

Unutmayın, takım tutar gibi parti tutmayın, sırf genel başkan ya da delegeler seçilecek sıraya koydu diye, hırsızlara, uğursuzlara, oy vermeyin.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional