Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

HANGİ TÜRKİYE GERÇEK

 

 

Hangi Türkiye Gerçek?

 

* * *

 

Devlet eliyle kurdurulan çetelerin yargısız infaz yaptıkları, can ve mal güvenliği olmayan Türkiye mi, yoksa devlet adına cinayet işlediğini iddia eden katiller Jandarma astsubayı bile olsa, onu yakalayıp adalet önüne çıkarabilen bir polis teşkilatının egemen olduğu Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Yirmi yıl önce, mezhep farkından dolayı komşunun komşuyu öldürdüğü Türkiye mi, yoksa insan sevgisi ile beşyüz yıl önce Batı'nın kovduğu Musevilere kucağını ve kollarını açmış olan Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Bırakınız mahkeme kararlarını, Valilik emriyle bile, tiyatro oyunların yasaklandığı Türkiye mi, yoksa "Bir Casusa Ağıt" gibi "Balkon" gibi olağanüstü tiyatro yapımlarının üretilebildiği ve izlenebildiği Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Kampuslarında, ortaçağ bağnazlığı ile inanç kökenli cinayetlerin işlendiği üniversitelerin bulunduğu Türkiye mi, yoksa dünya psikoloji literatürüne yaptığı katkılardan dolayı uluslararası ödüller alan Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı gibi bilim insanlarının hocalık yaptıkları üniversitelere sahip Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Kara maskeli, kara çarşaflı, kara yürekli ellerin tiyatro binası kundakladığı, kendi yetiştirdiği sanatçı ve aydınları otel binalarında yakarak öldürdüğü Türkiye mi, yoksa Pina Bausch gibi, müzik ile tiyatronun, dans ile sözün olağanüstü bir sahne tasarımı anlayışı ile bütünleştirildiği evrensel değerde bir oyunu izleyiciye sunabilen İstanbul Tiyatro Festivali'nin ev sahibi olan Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Kitapların toplatıldığı, yazarların hapse atıldığı Türkiye mi, yoksa iki ciltlik "Osmanlı Astronomi Literatürü Tarihi" adı ile, dünya bilim tarihine yepyeni ufuklar açan bilimsel araştırma kitaplarını üretebilen beyinleri yetiştiren Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Uğur Mumcu gibi araştırmacı gazetecileri yetiştiren Türkiye mi; yoksa onu katleden ve katilleri hâlâ bulmayan Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Tek parti yönetiminde, kendi gönüllü iradesiyle demokrasiye geçen dünyadaki tek ve biricik örnek olma onurunu taşıyan Türkiye mi, yoksa demokrasiyi tahrip eden dünkü ve bugünkü siyasetçileri baştâ cı eden Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Fazıl Say gibi bir virtüozu yetiştiren Türkiye mi, yoksa Ruhi Su gibi, ulusal kimliğimiz ile evrensel kültür arasındaki sanat köprülerini kurma başarısını gösteren bir sanatçıya solcu olduğu gerekçesi ile pasaport vermeyen Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Türk Cumhuriyetlerine kurtlu çukulata yollayarak ya da başarısız darbe girişimlerine bulaşarak önümüzde açılan ekonomik ve siyasal fırsatları yokeden üç kağıtçı ihracatçıları ve politikacıları üreten Türkiye mi, yoksa Orta Asya ülkelerinde dört ayda dört coca cola fabrikası kurup üretime başlayan Türk girişimcilerini ve her şeye karşın Bakü-Ceyhan petrol hattını gündemde tutmayı başaran yetkilileri yetiştiren Türkiye mi gerçek?

 

* * *

 

Demokrasiyi sürdürebilirsek, siz hangisini istiyorsanız, o Türkiye gerçek olacak.

Ama bunun için "kul" değil, "vatandaş" olmak gerekli: Yağmacı kültüre teslim olmuş parti oligarşilerini yıkacak ve iradesini Meclis'e yansıtacak gerçek vatandaş!

 


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional