Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

YILBAŞINDA KİTAP ARMAĞAN EDİN

 

 

Yeni yılınız şimdiden kutlu olsun.

Yılbaşında dostlarınıza kitap armağan edin. Böylece hem onları anımsadığınızı ve önemsediğinizi belirtir, hem de dostlarınızın ve ülkenin kültür yaşamına katkıda bulunmuş olursunuz.

Son zamanlarda çok pahalı ithal kitaplar ve Türkiye'de basılmış prestij kitapları da var. Yani her zevke, her keseye göre armağan kitap bulmak olanaklı.

Ben burada mütevazı bütçeli bazı öneriler yapmak istiyorum.

Ülkemizin içinde bulunduğu siyaset ve hukuk çıkmazını iyi anlayabilmek için, Ahmet Taner Kışlalı'nın Siyaset Bilimi adlı kitabıyla, Ahmet Mumcu'nun Türk Hukuk Tarihi adlı yapıtına bakmak gerekli. Kışlalı'nın kuramsal nitelikli kitabını okuduğunuzda, bugünkü liderlerin eksik ve yanlışlarını ve ülkemiz için çıkış yollarını o denli açık olarak göreceksiniz ki, "keşke bunları, Ahmet Hoca'nın rahle-i tedrisinden geçirseydik" diyeceksiniz.

Mumcu'nun kitabı da bugünkü bunalımı aşamakta niçin hukuka sığınmamız gerektiğinin en güzel kanıtı ve yanıtı.

Ayrıca ülkemizin yakın tarihi için Hasan Pulur'un altı ciltlik Olaylar ve İnsanlar dizisi ile Cüneyt Arcayürek'in ve Metin Toker'in hem tanık hem araştırmacı olarak yazdıkları, Bilgi Yayınevi'nin bastığı siyasal çözümleme kitaplarına bakılabilir. Tabii bu arada, benim Türkiye'nin Toplumsal Yapısı da pek çok kişinin işine yarayabilir.

Güncel sorunlar için Sedat Simavi gazetecilik ödülünü kazanan Doğan Akın'ın belgesel çalışmasına ve Mustafa Balbay'ın Dönekrasi adlı kitabına bakılabilir.

İlhan Selçuk ustanın pek çok kitabı da yakın tarih için gerekli. Ama benim favorim Ziver Bey Köşkü. Bence bu kitabı tüm vatandaşlarımız okumalı.

Hiroşimalar Olmasın, Oktay Akbal'ın edebiyat lezzeti ile sunduğu barış felsefesi denemeleri ve daha da önemlisi, bugünlerde gündeme gelen Orta Asya Türk Cumhuriyetleri izlenimleri.

Bugünlerde çok tartışılan medya ve politikacı ilişkisi açısından aydınlatıcı bir kitap: Orhan Erinç'in Medya ile Politika'sı.

Bir de tabii, gündemimizin vazgeçilmez maddesi Güneydoğu. Bu konuda, Mehmet Ali Kışlalı'nın kitabını ülke sorunlarına ilgi duyan herkes okumalı diye düşünüyorum.

Atatürkçüler için, Toktamış Ateş'in bütün kitaplarını ve Alev Coşkun'un Kuvayı Milliye'nin Kuruluşu adlı yapıtını öneririm. Bu konuda benim Devrim Tarihi ve Toplumbilim Açısından Atatürk adlı kitabım de işe yarayabilir.

Ülke üzerindeki kitaplardan sonra, sıra aşk kitaplarında.

Yeni yıl, eski aşkların tazelendiği, yeni aşkların kıvılcımlandığı bir dönemi de simgeler.

İster eski aşık olun, ister yeni aşık, hem siz hem sevgiliniz, mutlaka, Hikmet Çetinkaya'nın Aşık Kadınlar Sokağı adlı kitabını okumalısınız. (Bu kitap gençlere, arkadaşlarının kulaklarına fısıldanacak güzel sözler konusunda da yol gösterici olabilir.)

Aşk hakkında çok güzel bir roman: Kürşat Başar'ın Aşkı Bulmanın ve Korumanın Yolları.

Aşk ile toplumsal yaşamın birbirine karıştığı sevgi dolu bir kitap: Hıncal Uluç'un Bir Aşk Hikayesi.

Lacivert mayolu kız, Hüsnü Göksel'in, sevgi, insanlık, yaşam ve ölüm üzerine çok ilginç anıları.

Bu konulara ilgi duyanlar için, benim kendi yaşam eksenimde sevgi ve üretim üzerine odakladığım Yaşamın Anlamı adlı kitabım da mütevazı bir armağan olabilir.

Edebiyata meraklıysanız, ya da bir edebiyat meraklısına armağan verecekseniz, üstat Doğan Hızlan'ın Kitaplar Kitabı, eşi bulunmaz bir hazine.

Feridun Andaç'ın Sürgün Edebiyatı, Edebiyat Sürgünleri, bu bağlamda çok özel bir lezzetin temsilcisi.

Türkiye'de sinema yeniden canlandı. Atilla Dorsay'ın yeni çıkan 100 yılın 100 filmi bu konuda ideal bir armağan. Hele yanına bir de daha önce çıkan 100 yılın 100 yönetmeni kitabını katarsanız, işte size "çok özel bir armağan".

Bu arada çocukları da unutmayalım. Her yaştaki çocuklar için Asteriks dizisi ve yeni yayınlanmaya başlayan Kalvin ve Hobs.

Asteriksi herkes bilir. Kalvin ve Hobs da, adlarını iki ünlü reformcudan alan, bir çocukla, oyuncak kaplanının serüvenleri. Ama kaplan sadece, başkaları varken oyuncak. Yalnız kaldıklarında ise kimi zaman filozof, kimi zaman eleştirmen, kimi zaman afacan bir oyun arkadaşı, ama her zaman kanlı canlı bir yaratık.

Son olarak "özel bilinç isteyen" bir armağan: Sendikacılık Ansiklopedisi. Tarih Vakfının bu, dünyada eşi olmayan çalışmasının aboneliği, özel dostlara özel bir armağan olur.

Bu listede şiir kitabı yok mu dediniz: Attila İlhan ve Melih Cevdet var ya. Onları da ben mi hatırlatmalıyım!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional