Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

TÜBİTAK VE TÜBA: GÜZELLİKLER VE ÇİRKİNLİKLER

 

 

TÜBİTAK'ın tam adı "Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu".

Kurulduğundan bu yana, temel bilimler alanında Türkiye'nin uluslararası düzeyde bilim üretimini amaçlayan, biliminsanlarına ve bu arada özellikle gençlere olanak tanıyan "oldukça özerk" bir kurum.

TÜBA'nın tam adı: "Türkiye Bilimler Akademisi". Temel bilimlerle birlikte tüm bilim alanlarında, TESAK kurulana kadar, özellikle sosyal bilimlere ağırlık vererek, üretimi destekleyen, değerli biliminsanlarından kurulu bir kurum.

O da "oldukça özerk".

TESAK, TÜBA ile birlikte kurulması amaçlanmış, tam adı, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Kurumu olan ve DYP'nin onay vermemesi üzerine yaşama geçirilememiş bir proje.

TÜBA'nın ve TESAK'ın öykülerini, "Ben Müsteşarken" adlı kitabımda anlattım.

TÜBA, yaptıkları olumlu ve önemli işleri anlatma özürlü olan Sosyal Demokratların, Erdal İnönü'nün Başbakan Yardımcılığı sırasında ve doğrudan onun kişisel gayretleriyle gerçekleştirdiği bir kuruluş.

TÜBİTAK, değerli bilimadamı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nun, TÜBA da yine değerli biliminsanı Prof. Dr. Ayhan Çavdar'ın başkanlığında etkinliklerini sürdürüyor.

* * *

Yazımın haber bölümüne önce TÜBA'nın bir müjdesi ile başlayayım: TÜBA, Türkiye'de düzenlenecek sosyal bilim kongrelerine malî destek kararı almış bulunuyor.

Bunun ne anlama geldiğini, ne büyük bir müjde olduğunu, uluslararası değerdeki sosyal bilimcilerimizin hepsi derhal farketmişlerdir sanıyorum:

Türkiye'nin sosyal bilimcileri, yıllardır bir trajedi yaşar: Bu değerli ve uluslararası standartlarda üretim yapan biliminsanları, katıldıkları uluslararası kongrelerde, sürekli olarak ülkelerinin yüzünü ak eden başarılar gösterir, fakat, sıra böyle kongreleri, kendi ülkelerinde düzenlemeye gelince, utançla başlarını önlerine eğerlerdi. Çünkü, temsil ettikleri üniversitelerin bütçelerinde asla böyle bir kongreyi finanse edecek para olmazdı.

İşte şimdi, TÜBA aldığı çok yerinde bir kararla, bu tür uluslararası bilimsel kongrelere destek verecek.

Bu habere sosyal bilimci olmasanız da sevinmeniz gerekir. Çünkü, ülkemizin güzelliklerini, bilimsel yetkinliklerle birlikte sunduğumuzda, yabancılarda nasıl bir olumlu "şok etkisi" yaptığını ben çok yaşadım.

Üstelik bu yabancılar, dünyanın "kamuoyu liderleri" konumundaki insanlar olacak.

* * *

Gelelim ikinci habere: Refahyol hükümeti, TÜBİTAK'ın "oldukça özerk" yapısını budamaya ve kadrolarını da değiştirmeye hazırlanıyor.

TÜBİTAK'ın özerkliğine müdahale, inanılmaz bir yanlış, tam bir gaflet olur.

Çünkü bilimin mantığı başka, siyasetin mantığı başka, dinin mantığı ise bambaşkadır.

Türkiye ne çekiyorsa, zaten siyasetin mantığı ile dinin mantığını birbirine karıştırdığı için çekiyor. Şimdi bu kargaşaya bir de bilimin mantığını eklerseniz birkaç yüzyıl daha geriye gideriz.

* * *

Bugünlerde insanlar, hiç tanımadığım insanlar, sokakta beni durdurup, "Nereye gidiyoruz, bu gidişi durdurmak için ne yapmamız lâ zım?" diye soruyorlar.

Onlara çözümün siyasette yattığını söylüyor, bu soruyu milletvekillerine sormalarını, kendi vekilleriyle doğrudan konuşmalarını öğütlüyorum.

İşte şimdi bir de somut öneri: Ey millet, vekillerinize ulaşabilirseniz, onlara TÜBA'nın ve TÜBİTAK'ın özerkliğini korumalarını da söyleyin. (Sakın bana "milletvekillerine ulaşamıyoruz" demeyin, dört yıl boyunca, Ankara'da, seçmenlerin, kendi çıkarları söz konusu olduğunda milletvekillerini nasıl ve hangi koşullarda yakaladıklarını hayret ve dehşetle gözlemlediğimi henüz unutmadım.)

Bu konuda geçtiğimiz Çarşamba günü Milliyet Gazetesi'nde, Taha Akyol'un TÜBİTAK konusunda yazdığı mükemmel makaleyi okumalarını öğütleyin

Ayrıca onlara hatırlatın ki, doğa ancak kendisinin sırlarını çözen biliminsanlarına boyun eğer, bu insanların müslüman, hırıstiyan, musevi, budist, ateist olup olmadıklarına bakmaksızın.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 2 Aralık 2024

Valid HTML 4.01 Transitional